Ανακοίνωση 6 μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων: Απαράδεκτη η απόφαση για αναστολή της θήρας μόνο για μία εβδομάδα στη Χίο

 

Ενώ τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα και η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής γης, η Διεύθυνση Δασών Χίου θεώρησε επαρκή την αναστολή του κυνηγιού για έξι μόνο μέρες! Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας στην έκδοση απόφασης αναστολής του κυνηγιού η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

 

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς η απόφαση αυτή είναι υποκριτική και περιβαλλοντικά απαράδεκτη. Η αναστολή του κυνηγιού για ικανό χρονικό διάστημα είναι ένα από τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντα μέτρα για τη σταδιακή αποκατάσταση της άγριας πανίδας μετά από πυρκαγιά.

 

Στη Χίο, όπως και σε κάθε φυσική περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, η άγρια πανίδα υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη: πολλά ζώα που δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να διαφύγουν αποτεφρώνονται, ενώ όσα επιβιώνουν χάνουν τους χώρους όπου τρέφονται, ξεχειμωνιάζουν και φωλιάζουν. Σε συνθήκες αποκατάστασης οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, η θήρα συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας, αλλά και για άλλες ομάδες πανίδας, τόσο εξαιτίας της άμεσης θανάτωσης των ατόμων όσο και εξαιτίας της όχλησης που προξενεί σε είδη που δεν αποτελούν στόχους. Επίσης, τόσο οι καμένες περιοχές, όσο και οι άκαυτες νησίδες βλάστησης και θέσεις με φυσική βλάστηση περιμετρικά των καμένων εκτάσεων, πρέπει να προστατευθούν, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν την πηγή για τον επανεποικισμό των πυρόπληκτων περιοχών με είδη πανίδας αλλά και χλωρίδας.

 

Υπό αυτές τις σοβαρές συνθήκες είναι κρίσιμη η αναστολή της φετινής κυνηγετικής περιόδου σε ολόκληρο το νησί της Χίου και κυρίως στις άκαυτες εκτάσεις, έτσι ώστε να διασφαλισθούν ασφαλή καταφύγια για την άγρια ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυστηρή φύλαξη των άκαυτων νησίδων βλάστησης όπου από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα σταθμεύσουν χιλιάδες μικρόπουλα κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς το Νότο και τα οποία αναμένεται να κινδυνεύσουν από την εκτεταμένη παράνομη συλλογή τους με ξόβεργες, μια πρακτική που συντελείται στη Χίο κάθε χρόνο.

 

Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου να παροτρύνει τα μέλη του να απέχουν από τη θήρα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα αυτός συμμερίζεται την αγωνία μας για την επιβίωση της άγριας πανίδας τον καλούμε να συνηγορήσει στην παραπάνω πρόταση.

 

Καλούμε την κεντρική δασική υπηρεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να δώσουν εντολή για την επέκταση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και τις περιφερειακές αρχές, αφέθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού αποκλειστικά στα κατά τόπους Δασαρχεία και δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Η πολιτική απαξίωση που γνώρισε το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη βαθύτερη αιτία της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που βιώνει σήμερα η κοινωνία της Χίου. Η επόμενη μέρα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το αν επιτέλους η καταστροφή μας διδάσκει, ή αν οδεύουμε, εν μέσω κρίσης, ολοταχώς προς την επόμενη.

 

Επικοινωνία:

Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450

Ερμιόνη Φρεζούλη, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τηλ. 6972090253

Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς, τηλ. 210 3314893

Ιωάννης Μιχαήλ, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 210 3225245

Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, 6999915200

Βαγγέλης Παράβας, MOm, τηλ. 210 5222888

Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Αρχέλων, τηλ. 210 5231342

Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος, 6972640062

Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 210 3224944

 

http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1449

 

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος για τις πυρκαγιές και το κυνήγι στη Χίο

 

27 Αυγούστου 2012

 

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου θα ήθελε να εκφράσει δημόσια τη βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό του για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η χλωρίδα και πανίδα του άλλοτε όμορφου νησιού μας, έπειτα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που κατέκαιγε για σχεδόν μια εβδομάδα. Είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες πόνου και καταστροφής -στις οποίες πολλοί από εμάς ήμαστε αυτόπτες μάρτυρες- με υπεραιωνόβια δέντρα να λαμπαδιάζουν και να γίνονται στάχτη σε λίγα μόλις λεπτά, με αγριοπούλια να εγκλωβίζονται και να πετάνε τρομοκρατημένα φλεγόμενα, με αλεπούδες αποπροσανατολισμένες από τον καπνό και τη φωτιά, με την φρικιαστική εικόνα ενός σκυλιού να έχει πάρει φωτιά και να τρέχει πανικόβλητο ουρλιάζοντας από τον πόνο. Ειλικρινά απευχόμαστε να μην βιώσει ποτέ κανείς τέτοια συναισθήματα απελπισίας, ανημποριάς, τρόμου…

 

Αρχικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τις εθελοντικές ομάδας πυροπροστασίας ΟΜΙΚΡΟΝ, ΙΩΝΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ και ΚΕΡΑΜΟΥ, τους μη οργανωμένους εθελοντές πυροσβέστες –δικούς μας φιλόζωους και μη- και όλους όσοι ενεργά συμμετείχαν στις τιτάνιες προσπάθειες κατάσβεσης.

 

Επιπλέον, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστή την εύλογη ταύτιση των απόψεων σύσσωμων των φιλόζωων μελών μας με την ανακοίνωση-παρέμβαση τόσο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, όσο και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και άλλων φορέων για την ολική απαγόρευση της θήρας (κυνήγι) σε ολόκληρο το νησί κι όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, μέχρις ότου ανακουφιστεί και ανακάμψει η πανίδα που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την πύρινη λαίλαπα.

 

Δε θα επιθυμούσαμε, ωστόσο, να παραβλέψουμε την τεράστια δυσκολία που θα επιφέρει –και μάλιστα εν μέσω κρίσης- η απόφαση αυτή στους επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με είδη θήρευσης. Για το λόγο αυτό, ζητούμε επίσημα από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την οικονομική ενίσχυση όχι μόνο των πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, αλλά και όλων των ως ανωτέρω επαγγελματιών. Έτσι ώστε και αυτούς εν μέρει να «ανακουφίσει» από τις οικονομικές δυσκολίες, που είναι επακόλουθες μιας τέτοιας καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη και διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας της Χίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ναδίρ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο με την επιβεβλημένη επιβολή της ολικής απαγόρευσης του κυνηγιού για εύλογο χρονικό διάστημα, όσο και με τη λήψη-εφαρμογή επιπλέον αυστηρών και προστατευτικών μέτρων για τις καμένες εκτάσεις. Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι «καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν», ζητάμε ΑΜΕΣΑ μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, τα οποία -όπως απεδείχθη εκ των υστέρων- απουσιάζουν εγκληματικά. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν και να επιμεριστούν αναλόγως.

 

Κλείνοντας θέλουμε να εκφράσουμε την πίστη μας ότι, αν όλοι -οργανωμένοι φορείς και απλοί πολίτες, σταθούμε στο ύψος των ιδιαίτερων αυτών περιστάσεων και παραμερίσουμε τα πάσης φύσεως προσωπικά συμφέροντα, θα δώσουμε την ευκαιρία στην «πολυεγκαυματία» Χίο μας να καταφέρει και αυτή τη φορά να ανακάμψει.

 

Είναι η ώρα και οι καιροί που όλοι κρινόμαστε…

 

Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου

 

http://www.aplotaria.gr/2012/08/chios-animal-care-fire-hunting/

 

Οικολόγοι Πράσινοι: Άμεση και Οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο

 

25 Αυγούστου 2012

 

Η καταστροφή της Χίου από τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν. Από τα ζώα που γλίτωσαν το θάνατο, άλλα προσπαθούν πληγωμένα να επιβιώσουν κι άλλα, όπως τα πτηνά, να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές. Με αυτή την τραγική εξέλιξη γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγορευτεί αμέσως το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Χίου.

 

Δυστυχώς η ολική απαγόρευση κυνηγιού για τη Χίο κράτησε μόνο μια εβδομάδα και από την προσεχή Δευτέρα 27/8 το κυνήγι θα ξεκινήσει κανονικά στο νησί. Έστω και την τελευταία στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν την πρόταση τους και απευθύνουν έκκληση στην Διεύθυνση Δασών Χίου να προχωρήσει στην οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο. Συντασσόμαστε με το σχετικό αίτημα των 9 μεγάλων οικολογικών οργανώσεωναλλά και της σχετικής επιστολής της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.

 

Είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο νησί για την επανάκαμψη της πανίδας μετά τις φωτιές. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστασία των περιοχών που δεν έχουν καεί και πού αποτελούν καταφύγιο πανίδας παγιδευμένα πλέον σε νησίδες άκαυτων βιοτόπων. Ουσιαστικά το κυνήγι εκεί αποτελεί γενοκτονία, περισσότερο απ” ότι στα καμένα. Αν δεν επιζήσει ικανός αριθμός άγριας πανίδας εκεί, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ποτέ αναπληθυσμός των καμένων περιοχών. Η μερική και κατά τόπους απαγόρευση μόνο στις καμένες περιοχές είναι ανεπαρκής για τη σωτηρία της λιγοστής πανίδας που διασώθηκε.

 

Εκτιμούμε ότι με την εβδομαδιαία απαγόρευση κυνηγιού η Διεύθυνση Δασών παρεκκλίνει από την αποστολή της που είναι η προστασία των δασών και της πανίδας και μετατρέπεται σε κέντρο εξυπηρέτησης συμφερόντων ισχυρών κυνηγετικών ομάδων που πιέζουν για συνέχιση του κυνηγιού, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα μικροκομματικά – ψηφοθηρικά συμφέροντα οδηγούν στη σιωπή του πολιτικού κόσμου του νησιού απέναντι στο πρόβλημα. Για εμάς το θέμα αποτελεί καταστρατήγηση του δικαιώματος για αυτοδιοίκηση και επιλογή του τρόπου ανάπτυξης μιας τοπικής κοινωνίας που πολύ σωστά επιθυμεί ήπια, οικολογική ανάπτυξη και οικοτουρισμό και όχι εξόντωση της πανίδας που έχει καταφύγει στην περιοχή της.

 

Εμείς ξέρουμε τούτο:

 

Η Γη δεν ανήκει στον Άνθρωπο,

αλλά ο Άνθρωπος ανήκει στην Γη.

Κάθε κακό που βρίσκει τη Γη,

βρίσκει και τον Άνθρωπο.

Και κάθε πλήγμα του Ανθρώπου

στο Υφάδι της Ζωής,

είναι πλήγμα ενάντια στον εαυτό του. (Ινδιάνικη ρήση)

 

Οικολόγοι Πράσινοι Χίου

 

http://www.aplotaria.gr/2012/08/eco-greens-stop-hunting-chios/

 

Ενδο - κυνηγετικές βολές για απαγόρευση κυνηγίου ενδημικού θηράματος 

 

24 Αυγούστου 2012 

 

Ανυποχώρητος στο ενδεχόμενο απαγόρευσης του κυνηγίου σε ολόκληρο το νησί της Χίου φέτος, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, παρουσιάστηκε με δηλώσεις του στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Νίκος Μπουμπάρης, λέγοντας ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό τους Συμβούλιο και θα καταθέσουν πρόταση επί του θέματος.

 

Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές, ανάμεσά τους και ο Ζαννής Κλειδάς, για 11 χρόνια στο παρελθόν πρόεδρος των κυνηγών, που εξέφρασε από το Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ την άποψη ότι τουλάχιστον για φέτος δεν πρέπει να επιτραπεί το κυνήγι του ενδημικού θηράματος, χαρακτηρίζοντας όσους σκοτώσουν φέτος έστω και μια πέρδικα ή ένα λαγό ως φονιάδες του ενδημικού θηράματος!

«Θα φανεί τις επόμενες ημέρες η ζημιά στο ενδημικό θήραμα, όταν θα βγούμε στα καμένα και εκτός καμένων και δούμε το τι έχει γίνει.

 

Για παράδειγμα τα Λατούσικα, τα Πυργούσικα και οι Ολύμποι είχαν φέτος πάρα πολλές πέρδικες και εκεί κάηκαν ολοσχερώς τα σημεία, οι περιοχές που η πέρδικα αναπαράγεται κάθε χρόνο.

 

Αν κάποιος θέλει να λέγεται σήμερα κυνηγός, ανεξάρτητα εάν επιτραπεί το κυνήγι ή κλείσει το κυνήγι – και εννοώ μόνο για το ενδημικό θήραμα- δεν πρέπει να σηκώσει το τουφέκι του και να σκοτώσει ούτε μια πέρδικα, ούτε ένα λαγό. Για μένα αυτός που θα κάνει το αντίθετο είναι φονιάς, είναι εγκληματίας του ενδημικού θηράματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαννής Κλειδάς.

 

Ο κ. Μπουμπάρης από τον Κυνηγετικό Σύλλογο καταφέρθηκε των αντιδράσεων που υπήρχαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεωρώντας ότι άδραξαν την αφορμή για να τους βάλουν στο στόχαστρο. Κατά την άποψή του οι κυνηγότοποι που επλήγησαν από την πυρκαγιά αφορούν κυρίως τα αποδημητικά πουλιά (ορτύκια – τρυγόνια) και λιγότερο το ενδημικό θήραμα.

Σε σχετικό ερώτημα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση που να αφορά τον περιορισμό των εξόδων ή την απαγόρευση κυνηγίου σε συγκεκριμένα θηράματα.

 

ΖΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΔΑΣ - πρώην Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου

http://www.alithia.gr/article.aspx?ArticleID=11374

 

Ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης: Να κηρυχθεί πυρόπληκτη ολόκληρη η Χίος

 

24 Αυγούστου 2012

 

Να κηρυχθεί πυρόπληκτη ολόκληρη η Χίος ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Αν δε γίνει αυτό - πρόσθεσε - δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών, μαστιχοπαραγωγων, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.

 

Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινούδης ζήτησε να απαγορευτεί το κυνήγι στη Χίο για τουλάχιστον δύο χρόνια και όχι μόνο για έξι ημέρες όπως προβλέπει πρόσφατη απόφαση της διεύθυνσης δασών του νησιού.

 

http://www.skai.gr/news/environment/article/210925/p-labrinoudis-na-kiruhthei-puroplikti-olokliri-i-hios/?utm_source=rss_news_environment

 

 

 

Ύστερα από όλα τα παραπάνω...

 

"Επετράπη (και με τη βούλα) το κυνήγι στη Χίο…"

 

Οι κυνηγοί θα ρίξουν τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από τη Χιώτικη πανίδα. Εύγε σε όλους! Κυνηγούς και κράτος!

 

14 Σεπτεμβρίου 2012

 

http://www.aplotaria.gr/2012/09/chios-hunting-after-fire/

«...Τα ζώα έχουν μάθει προ πολλού να σωπαίνουν στο πλησίασμά του, να αποφεύγουν, σαν τον χειρότερο λεηλατητή, το πλάσμα εκείνο που σκοτώνει παρά φύση, χωρίς να του το υπαγορεύει η ανάγκη επιβίωσης. Kαι έτσι, η γαλήνια σιωπή των εξοχών μας δεν είναι παρά η απτή απόδειξη του τρόμου που έσπειρε εκεί ο άνθρωπος»

 

Stephane Audeguy