ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2012

 

Θέμα: Αθώα η Κατηγορούμενη!

 

Το 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, κήρυξε αθώα τελικά την κατηγορούμενη και εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) για συκοφαντική δυσφήμιση δια τύπου, μετά την μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) και παράγοντες της Θηροφυλακής.


Αφορμή της μήνυσης αποτέλεσε η επίμαχη επιστολή της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ που απευθύνθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2010 προς την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και στα ΜΜΕ, και στην οποία αναφερόταν ότι η λαθροθηρία διεξάγεται στην πλειοψηφία και από νόμιμους κυνηγούς, χωρίς βεβαίως να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα και συλλόγους, ενώ ασκούσε και κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θηροφυλακής. Οι μηνυτές ισχυρίστηκαν ότι η επιστολή τους φωτογράφιζε προσωπικά και έπληττε την τιμή και την υπόληψή τους, ενώ τους απαξίωσε τόσο στα μάτια της Υπουργού, όσο και στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. και οι θηροφύλακες εισέπραξαν καταιγισμό αποδοκιμασιών από τους συντοπίτες τους, ενώ δέχονταν τηλεφωνικά πυρά και μηνύματα αγανάκτησης από πολλούς κυνηγούς. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε ζήτημα συλλογικής δυσφήμισης των εγκαλούντων, θέμα καθαρά νομικό, και δέχθηκε το εύλογο ενδιαφέρον της πλευράς μας για την προστασία της άγριας πανίδας.


Η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. ευχαριστεί τον συνήγορό της, δικηγόρο κ. Άγγελο Αγγελέτο, για την πολύτιμη βοήθειά του και με την ευκαιρία αυτή δηλώνει ότι, όσον αφορά στην Θηροφυλακή, αναγνωρίζει την προσφορά και το έργο της στην πάταξη της λαθροθηρίας και τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης και αύξησης του προσωπικού της αλλά και του προσωπικού των δασικών υπαλλήλων.


Τέλος, καλεί όλους τους συμπολίτες να συμβάλουν στην πάταξη της λαθροθηρίας καταγγέλοντας τα περιστατικά που υποπίπτουν στην αντίληψή τους στο δασαρχείο, τη θηροφυλακή και την αστυνομία, καθώς και στα φιλοζωικά σωματεία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΩΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

 

_________________________

(*) Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός  στόχος της είναι να  πιέσει την Πολιτεία  να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και  επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία. Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε συναισθανόμενο και νοήμον ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

 

 

 

Δελτίο Τύπου
24 Ιανουαρίου 2012
 
Ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών - καταγγέλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

 

Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική. Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου, όπου Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με Δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι*, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οι Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες των φορέων για την αποτροπή των παράνομων περιστατικών εντός των προστατευόμενων περιοχών, επιτελούν το καθήκον τους στο βέλτιστο επίπεδο. Παρόλα αυτά έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες που προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Στο τελευταίο περιστατικό, ο Φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους λαθροθήρες ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα των Φορέων Διαχείρισης να επιτελέσουν το έργο τους για την προστασία των πολύτιμων και ευαίσθητων αυτών περιοχών.
 
 
“Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της. Εξαιτίας των προσπαθειών όλων, κατοίκων και οργανώσεων, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «Κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. Τα επανειλημμένα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της. Καλούμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να μας προστατέψει από τους παράνομους, ενισχύοντας τους Φορείς Διαχείρισης και δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες – Επόπτες. Καλούμε την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσει άμεσα γιατί  αυτά που χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση”, δήλωσε η Διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεπών Μυρσίνη Μαλακού. 
 
Περισσότερες πληροφορίες:
 
Μυρσίνη Μαλακού, Διευθύντρια Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947692357
Βάσω Πετρίδου, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, 6937422537
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6977205351
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, 210-3314563
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, 6946249450
Ηλιάνα Μπουσιάκη, Καλλιστώ, 6972694147
Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς, 6937935031
 
 
* Απόφαση Δασαρχείου με αριθμό πρωτοκόλλου 19.12.2011 70546/4882 – Απαγόρευση Θήρας σε περίπτωση χιονοπτώσεων για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012
 

Δελτίο Τύπου

 23 Ιανουαρίου 2012


Λαθραίο κυνήγι ακόμα και στα εθνικά πάρκα. Φτάνει πια! - Σοβαρό κρούσμα στις Πρέσπες με ενεχόμενο και το Δήμαρχο…

 

 

Το απίστευτο περιστατικό λαθροθηρίας αγριογούρουνων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών που συνέβη την 18.1.2011 και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

 • Μια πολύ μεγάλη ομάδα ασυνείδητων κυνηγών κυνηγούσε σε περιοχή που γνώριζαν ότι είναι απαγορευμένη. Στην περιοχή αυτή το κυνήγι απαγορεύεται για τρεις λόγους: 1ον) διότι βρίσκεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, 2ον) διότι το απαγορεύει η ΚΥΑ σύστασης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και 3ον) διότι υπήρχε χιονοκάλυψη, οπότε απαγορεύεται οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα.
 • Όταν οι κυνηγοί ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα, (Δασοφύλακας του Δασαρχείου Φλώρινας και Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών), αντέδρασαν εξυβρίζοντας και απειλώντας, ακόμα και με τα όπλα τους. Το θράσος τους αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού μεταξύ των λαθροκυνηγών ήταν, σύμφωνα με καταγγελίες κι ο Δήμαρχος της περιοχής και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης καθώς και αστυνομικοί υπάλληλοι! (Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της γενικότερης ανομίας που υπάρχει σε όλη τη χώρα).
 • Οι λαθροκυνηγοί συνέχισαν απτόητοι το κυνήγι σαν να μην συνέβη τίποτα. Η αποθράσυνση τους αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την καθολική αναξιοπιστία των κρατικών αρχών, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

Για τους Οικολόγους Πράσινους το επεισόδιο αυτό θέτει επιτακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο:

 • Η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας πρέπει ερευνήσει και να ελέγξει πειθαρχικά τυχόν αστυνομικούς που κυνηγούσαν παράνομα. Δεν μπορεί, ακόμη και εκτός υπηρεσίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις.
 • Οι Δικαστικές Αρχές πρέπει να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τα απίστευτα που συνέβησαν, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Χρειάζεται άμεση αντίδραση και μεγάλη αυστηρότητα, γιατί τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται κάθε τόσο.
 • Να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της Υπηρεσίας που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς.
 • Τέλος η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δίνοντάς τους αρμοδιότητες δημόσιας αρχής. Έτσι θα μπορούν να ελέγχονται πιο ουσιαστικά οι παράνομες δραστηριότητες που πλήττουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον αυτών των περιοχών. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Φορείς στελεχωμένοι και εξοπλισμένοι, που επωμίζονται μεν την προστασία του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, αλλά χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. (Το ίδιο αδύναμα εμφανίζονται και τα Δασαρχεία, λόγω της μακροχρόνιας απαξίωσής τους).
 • Αυτονόητο είναι επίσης ότι ο Δήμαρχος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών, πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση αυτή. Αν δεν έχει την ευθιξία να το κάνει ο ίδιος, οφείλουν να το πράξουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του Φορέα.

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι κοινωνίες στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας να απομονώσουν και να καταγγείλουν τέτοιες τραμπούκικες συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον των πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και των υπαλλήλων που έχουν αποστολή να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Το μόνο μήνυμα ελπίδας από αυτό το θλιβερό επεισόδιο είναι το θάρρος και η παρρησία του Φύλακα του Φορέα Διαχείρισης και του Δασοφύλακα.

 

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας

Θεματική ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

 

Πηγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7 Δεκεμβρίου 2012

 

Με εννιάβολες σφαίρες για αγριογούρουνα σκότωσαν μεσογειακή φώκια στη Ρόδο


Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το Λιμεναρχείο Ρόδου και η Διευθύντρια Αλιείας Δωδεκανήσου και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας κα Φωτάκη Μαριγώ, ενημέρωσαν τη MOm για την ύπαρξη νεκρής μεσογειακής φώκιας στη βραχονησίδα Καράβολα νοτιοδυτικά της Ρόδου.

 

Την ίδια μέρα μετέβησαν στο σημείο ο διοικητής ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ρόδου κος Βασίλης Μηλαθιανάκης και εθελοντές του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Ελεύθερων Καταδύσεων Ρόδου, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το συμβάν και να συλλέξουν πληροφορίες και στοιχεία. Σε συνεννόηση με την Yπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, κα Μαριάννα Ψαραδέλλη, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συλλογή δειγμάτων, δεδομένου ότι η περιοχή ήταν πολύ δυσπρόσιτη και η μεταφορά του ζώου αδύνατη.

 

Σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, η συνεργάτιδα της MOm κα Ψαραδέλλη μετέβη στη Ρόδο, με στόχο να εξετάσει τα δείγματα και να δώσει κατάθεση στις αρμόδιες αρχές. Από τις παρατηρήσεις, περιγραφές, φωτογραφίες, στοιχεία και δείγματα που είχαν συλλεχθεί, διαπίστωσε τα εξής: επρόκειτο για ένα ενήλικο αρσενικό ζώο σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση, με μήκος πάνω από 2,5 μέτρα και βάρος 300 κιλά περίπου. Το ζώο έφερε τραύματα στο κεφάλι από κυνηγετική καραμπίνα και συγκεκριμένα είχε δεχθεί 2 εννιάβολες σφαίρες (που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριόχοιρου). Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς το Λιμεναρχείο Ρόδου διενεργεί έρευνα ενώ έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

 

Κάνουμε έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία για το περιστατικό, να επικοινωνήσει με το Λιμεναρχείο Ρόδου (τηλ. 22410 28666) ή τη Λιμενική Αστυνομία (τηλ. 108).

 

Δυστυχώς, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα υπάρχουν 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά ηθελημένης θανάτωσης μεσογειακών φωκών, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση του είδους στη Μεσόγειο. Η διεθνής, η ευρωπαϊκή-κοινοτική και εθνική νομοθεσία όπως:

 • το Π.Δ. 67/81 (Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος),
 • ο Νόμος 1650/86 (Για την Προστασία του Περιβάλλοντος) και
 • η Κοινοτική Οδηγία 92/43 (Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)

απαγορεύουν αυστηρά, όχι μόνο τη θανάτωση, αλλά ακόμα και την ενόχληση αυτών των ζώων. Η μεσογειακή φώκια, είναι το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της παγκοσμίως ζει και αναπαράγεται στη χώρα μας. Η MOm συνεχίζει τις προσπάθειες για τη σωτηρία και την επιβίωση του είδους με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει.

 

Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να καταδικάσουν αυτά τα  περιστατικά και να περιθωριοποιήσουν τέτοιου τύπου πρακτικές και συμπεριφορές. Δυστυχώς οι ανεύθυνες δράσεις μιας μικρής μειοψηφίας ασυνείδητων, μπορεί να οδηγήσουν τη μεσογειακή φώκια σε εξαφάνιση από τη χώρα μας. Δεν πρέπει να δείξουμε άλλη ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Λιμεναρχείο Ρόδου, και συγκεκριμένα τον Διοικητή Ασφαλείας Μηλαθιανάκη Βασίλη, καθώς και τον Δωδεκανήσιο Σύλλογο Ελευθέρων Καταδύσεων που διέθεσε τον σκάφος του και συγκεκριμένα τους Χούλη Βασίλη και Φρουμή Θοδωρή για την πολύτιμη συμβολή και βοήθεια τους.

 

Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας

hellenic society for the study and protection of the monk seal

Σολωμού 18, 106 82 Αθήνα, τηλ.: ++30.210.5222 888, Fax: ++30.210.5222 450,

E-mail: info@mom.gr, site: www.mom.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες: Μαριάννα Ψαραδέλλη, 6942 494471

 

Αθήνα, 07/12/2011

Αρ.Πρωτ.: 11/257

«...Τα ζώα έχουν μάθει προ πολλού να σωπαίνουν στο πλησίασμά του, να αποφεύγουν, σαν τον χειρότερο λεηλατητή, το πλάσμα εκείνο που σκοτώνει παρά φύση, χωρίς να του το υπαγορεύει η ανάγκη επιβίωσης. Kαι έτσι, η γαλήνια σιωπή των εξοχών μας δεν είναι παρά η απτή απόδειξη του τρόμου που έσπειρε εκεί ο άνθρωπος»

 

Stephane Audeguy